Ma soovitan, et kui hakkate vihikusse oma retsepte kirja panema, siis ikka nii täpselt, kui võimalik.
Nimelt mina siis täna, või juba eile, mõtlesin, et teen täna esimest korda ühte sidruni torti, mis mul vihikus kirjas ja esimest korda ka kala. Ehk lõhe.
Hakkasin siis oma retsepti järgi minema.
tordi põhi on siis: 2 muna, 4spl suhkur, pool klaasi jahu, 100g võid, 2spl riivsaia. Kirja olen vihikusse pannud, et munad ja suhkur vahustada, lisa jahu, sulavõi. Küpseta tainas 175 kraadi 15-20 min.
No selge. Hakkasin siis pihta. Aga kui palju ma pean neid mune vahustama? Tegin tunde järgi. Siis lisasin kõik nimetatud asjad ja ka riivsaia, kuigi see ei olnud mul enam hiljem kirjas, mikserdasin veidi edasi ja valasin vormi? Kuid äkki ma mikserdasin mune liiga vähe? Või äkki pärast munade mikserdamist oleks piisanud, kui lisan ülejäänud asjad ja segan need lihtsalt lugsikaga sinna hulka?
Igatahes midagi ei olnud kirjas, siis ma toimetasin nõnda.
Panin siis kraami ahju ja hoidsin seal umbes 15 minutit.
Samal ajal proovisin siis seda katet teha. Kirja oli mul pandud järgmiselt: 1 klaas vett, 3/4 klaasi suhkur, 2 muna, 2spl maisitärklis, 2 spl sidrunimahl, 1tl riivitud sidruni koor, 25g või.
Sega vesi, suhkur, munad, tärklis- kuumuta. Sidrunikoor. Paar tundi külmas.
Et siis.. ma ei saanud aru, kas kõigepealt segan selle möksi kokku ja siis kuumutan või segan selle otse potti ja siis see samal ajal kuumutab? Ma valisin viimase variandi. Muidugi, nagu ka eelnevalt olen kirja pannud, ei olnud mul ka selle toidu tegemiseks kõiki komponente. Nimelt mul puudus- maisitärklis!
Aga mul oli kartulitärklis. Pole sama vist? Kes on kokkamises rohkem kodus saab nüüd vist küll naerda ja mõtleb, et ei ole võimalik! See naine on küll ikka väga kaugel söögi tegemisest!
Igatahes ma ei teagi milline see maisitärklis ongi.
No ma siis lisasin kartulitärklist. Kas see oligi siis nii suur viga, et kui oleks olnud maisikas, siis oleks kõik ok olnud? Ma ei tea.
Igatahes ma kuumutasin siis seda väiksel tulel ja segasin terve aja. Kokku äkki 10 minutit. Siis pistsin külmkappi. Ja ta oli seal u 2 tundi ja ei midagi. see oli ikka vedel. Ma ei pannud seda koogile, kuna see oleks ju minema voolanud. Milline see aga oleks pidanud tulema, seda ma ka jällegi ei tea, kuna võtsin retsepti oma vihikust.
Kas ainuke vale asi oligi siis see tärklis, või tegin ma veel midagi valesti? Ei tea. Ega ma ei viitsinud ju seda netist ka otsida, kuna neljapäev on ka koristuspäev ja pole aega pool päeva söögi tegemisele kulutada.. ühesõnaga. Ma ei ole seda põhja maitsnud, kuid usun, et moosiga kõlbab küll.
Selle sidruni vedeliku kallasin minema. Sinna peale oleks pidanud tulema veel kate 100g rõõska koort, vanilli ja 1/2 sidrunikoor. Ma ei tea, palju seda vanilli ( suhkrut ma oletan) panema peab, kuna seda pole kirjas. Aga ma ei hakanud seda tegema, kuna kook läks nässu.
Siis tegin lõhe. Ma pole kunagi kala teinud. See siis esimene kord. Mäletan, et rääksin oma töökaaslasele ka eile, et hakkan tegema lõhe ja olen kuulnud, et see on kerge teha. Ta ütles, et jah on. Tema ema on seda isegi pannil teinud, kuid kõige parem on ikka sis, kui ahjus fooliumi sees teha. FOOLIUM! Kas minu retseptis on see kirjas? ei ole. Aga ma ikka tegin selle fooliumis.
Ka selle tegemiseks ei olnud mul kõiki asju. Nimelt tilli mul polnud. Panin siis kuivatatud pakist basiilikut. ei tea, kuidas jääb.
Õnneks on meil sidrunit ja seda saab peale pigistada kui vaja,
Aga retsept minu vihikus on siis selline: PUNAPEEDIGA LÕHE
800g lõhefilee
1/2tl soola
valge pipar
2-3 keedetud peet
2-3 sl toiduõli
Eemalda kalalt luud, maitsesta. Puista üle tilliga. Laota peet kalale ja pintselda üle õliga. 200 kraadi 20-25 minutut.
Nii. Mul siis tilli ei olnud. Ja valge pipra asemel kasutasin musta. Ahjus hoidsin u 25 minutit. Ja mul oli keedetud peet aga riivitud. ehk siis ma ei saanud sinna peale kettaid lõigata.
Maitsnud ma ei ole seda veel. Välimus tundub ok.
Kalale juurde tahtsin teha ahjukartuleid. Ma pole neid kunagi teinud. Koorisin toore kartuli ja lõikasin tükkideks. Suured tükid jätsin. Siis puistasin peale soola ja veidi ka õli ning panin koos lõhega nad ahju. Ma ei tea, kuidas nad välja tulid, kohe peaks maitsema. Tegemise ajal mõtleisn, kas ahjukartulid ikka kooritakse? Ma ei tea. Mina seekord siis koorisin.
mm...natuke tekitab see kurbust, kui söögid välja ei tule. Samas aga on see minu süü ka. Kui ma jätan mingid asjad ostmata või ma ei kirjuta kõike vajaliku retseptist üles, siis ongi veidi raske õnnestuda. Eks tuleb sellest õppida.
Maitsesin ka siis oma tehtud rooga. Kartuli oli väga hea, krõbe ja mõnus. Aga lõhe, minule kui toiduvalmistamis eksperdile tundus alguses silmaga vaadates, et ta on valmis. Aga maitstes tundus ikka veel nõks toores. Tõstsin kala siis foolumis tagasi ahju, mis on küll välja lülitatud, kuid soe. Äkki mehe tulekuks natuke valmib seal edasi.
No comments:
Post a Comment